Fasciatherapie en endometriose

Home » Permanente vorming » Fasciatherapie en endometriose

Registreren

Nieuw hier? Registreer je in 1 minuut en schrijf je in.Inloggen

Al een account? Klik op inloggen en schrijf je in.

“Pijn, een struggle, uitputtend, messteken bijna in uw buik.” Minstens 1 op de 10 vrouwen in ons land lijdt aan endometriose. En toch is er bitter weinig geweten over deze chronische gynaecologische aandoening. Een diagnose laat jaren op zich wachten, de oorzaak is onbekend en dus blijven een gepaste behandeling en zicht op geneeskansen ook uit.

Volgens experts werd de research onvoldoende gedaan omdat het niet nodig werd geacht. “De klachten waar vrouwen mee kampen, werden niet aanzien als gezondheidsklachten. Ze maakten gewoon deel uit van de zwakte van de vrouw.”

Zou het waar zijn wat KU Leuven-gynaecologe Carla Tomassetti zegt in Pano: “Als het een piemelprobleem was, dan was het misschien al opgelost.”

Ondertussen lijden vrouwen, naar schatting 190 miljoen wereldwijd. Zoals Wendy. Ze heeft al meer dan 20 operaties achter de rug en antwoordt op de vraag: ‘Waar droom je nog van?” “1 dag zonder pijn, gewoon es één dag zonder pijn”.

citaat uit Pano-reportage – VRT – Pano van dinsdag 27/02/2024

 

Endometriose komt inderdaad voor bij twee tot tien procent van de vrouwen in hun vruchtbare levensfase. Dit percentage kan oplopen tot vijftig procent bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid. Toch is de aandoening redelijk onbekend, ook bij huisartsen en specialisten.Deze cursus is bedoeld om uw kennis over endometriose, de invloed ervan op het leven van patiënten en de fasciatherapeutische benadering om de symptomen te verlichten, te verdiepen.

In deze permanente vorming kijken we naar de cruciale rol van fascia bij endometriose.

  • Inzicht in de onderliggende mechanismen van endometriose is essentieel voor een effectieve behandeling en het verlichten van het lijden van patiënten. Fascia, het bindweefsel dat onze inwendige organen omringt en ondersteunt, kan een belangrijke rol spelen bij de perceptie van pijn en ontsteking die gepaard gaan met endometriose.
  • Inzicht in hoe fascia betrokken is bij deze ziekte kan nieuwe therapeutische wegen openen voor het verlichten van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten.

Tot slot zullen we de fasciatherapeutische behandelingsmogelijkheden voor endometriose onderzoeken.

  • Manuele fasciatherapie en sensoriele gymnastiek bieden zachte, holistische benaderingen voor het verlichten van pijn, het verminderen van ontstekingen en het herstellen van de lichaamsbalans bij patiënten met endometriose.
  • Je leert praktische en effectieve technieken die je in je dagelijkse praktijk kunt toepassen om je patiënten te helpen hun aandoening beter te beheersen.

 

Samen kunnen we een verschil maken in het leven van vrouwen met endometriose. Doe mee aan deze verrijkende en gezamenlijke permanente vorming, waar we onze kennis, ervaringen en toewijding delen om onze patiënten de best mogelijke zorg te bieden.

 

De stage zal gegeven worden door Dr. Isabel Bertrand, een gepassioneerde docente en experte op het gebied van kleine bekkenproblematiek. Ze brengt onschatbare expertise mee vanuit haar diverse professionele achtergrond. Als fasciatherapeute en doctor in de sociale wetenschappen, combineert ze een diepgaande kennis van fascia met een holistisch begrip van pedagogische dynamiek.

Als directrice bij TMGconcept begeleidt en inspireert ze zorgverleners in hun professionele ontwikkeling, waarbij ze het cruciale belang van het werken in het kleine bekken benadrukt.

 

(!) Lestaal is frans, met simultane vertaling naar het nederlands


Fasciatherapie en endometriose

Docenten: Dr. Isabel Bertrand (Fr)

CC. De Factorij - Zaventem

Dr. Isabel Bertrand (Fr)

Therapeut

Details

Hoe schrijf ik me in?

Om in te schrijven heb je een gebruikersaccount nodig.

Ik heb nog geen gebruikersaccount

Klik op registreren, volg de stappen en maak een account aan.

REGISTREREN

Ik heb al een gebruikersaccount

Klik op de knop hieronder om in te loggen met je huidige account.

INLOGGEN

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons cursusaanbod en relevante informatie over fasciatherapie