Te veel kracht nekte deze sporter.

Home » Blogs » Te veel kracht nekte deze sporter.

Gepubliceerd op 27 februari 2025

Sporten is gezond, maar een adductor blessure kan je als topsport-sprinter missen als kiespijn. Ondanks intensieve kine, aangepaste trainingsprogramma’s en progressieve krachttrainingen keerden zijn klachten steeds terug. Ondertussen was er een duidelijk krachtsverschil tussen beide benen, waarvoor hem nog meer krachttraining werd aangeraden.

Nochtans was tonus net een deel van zijn probleem geworden, merkte de fasciatherapeut bij het opmaken van het bilan. Hij merkte, tijdens de manuele behandeling op, dat deze sprinter bijzonder veel tonus had opgebouwd, maar verleerd was hoe hij tussen de trainingen door zijn spierspanning terug moest lossen.

Zijn lichaam voelde aan als een blok.
Zijn bewegingen waren kort en afgemeten.

Maar de échte sleutel tot herstel ontdekte de fasciatherapeut wanneer hij de sporter vroeg om een eenvoudige basisbeweging in zit te maken.

Wanneer hij vanuit die typische traagheid, naar voor en naar achter bewoog, werd duidelijk dat hij zich niet bewust was van de beweging van zijn bekken. Hij kon zijn bekken wel voelen, maar hij kon niet benoemen waar zijn bekken, meer specifiek bvb zijn staartbeen, naartoe bewoog.

De volgende 2 sessies werd vooral op de bewustwording van bewegingen in zijn bekken gewerkt. Door de bewegingsanalyse en de specifieke didactiek om iemand tot meer body-awareness te brengen, kwam er verandering. Niet alleen in zijn beweging en zijn lichaam.

Maar deze topsporter kwam zo tot het besef dat er al die tijd te veel focus werd gelegd op spierkracht en snelheid.

Door op een hele nieuwe manier te bewegen waarbij zijn bekken actief werd betrokken, kon hij voelen dat zijn spierkracht efficiënter én economischer werd aangewend. Hij moest zijn beweging niet langer in gang trekken met zijn spieren.

Het feit dat de beweging nu meer vanuit zijn hele lichaam vertrok (waar zijn bekken daarvoor eigenlijk niet mee deed), gaf hem een andere spiertonus zonder aan kracht in te boeten, integendeel.

Na 3 weken met deze sporter te werken, stuurde hij zijn fasciatherapeut een bericht dat hij weer voluit kon lopen en zelfs zijn eigen record had verbroken!

De eenvoudige oefeningen integreert hij nog steeds in de opwarming en cooling down, net omdat ze hem helpen zijn lichaams- en bewegingsgevoel te onderhouden.

 

 

 

 

 

beeld voor blog-3

Andere

Blogs

BLOGS
onze unieke behandeling op 4 niveau's…

Je kon al verschillende keren lezen dat we vanuit de fasciatherapie de persoon in zijn totaliteit benaderen. Maar wat betekent dat nu concreet?   Onze unieke methode werkt in op 4 niveaus van de ...


11 januari 2023
Lees meer
BLOGS
Acute torticollis... waar het schoentje wringt!

  Annelien neemt je mee in haar begeleiding van een man met acute torticollis. “Hij komt mijn praktijk binnen met een fikse cervicale bewegingsbeperking die gepaard gaat met hevige pijn bij ...


14 december 2022
Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons cursusaanbod en relevante informatie over fasciatherapie