Meten is weten!

Home » Blogs » Meten is weten!

Gepubliceerd op 3 april 2023

Or is there more than what meets the eye?

In onze opleiding leerden we allemaal hoe we het amplitudo van een beweging kunnen meten in graden, welke spieren welke functies hebben, wat het vereiste bewegingsbereik is, enzoverder.

Wat als we nu eens verder kijken dan dat?

  • Op welke manier bereikt de persoon zijn doel?
  • Hoe voelt dat voor hem of haar?
  • Is de beweging economisch?

Naast de kwantitatieve aspecten van de beweging die we voorheen bespraken kunnen we eveneens een blik werpen op de kwaliteit van de uitvoering.

Onder dit luik valt bijvoorbeeld de vloeiendheid van de beweging maar evenzeer de uitstraling ervan. Niet meteen meetbaar maar zeerzeker voelbaar!

 Hoe kan je nu een beweging evalueren als je niets tastbaar kan meten?

Hier gaan we vertrekken vanuit de ervaring van de persoon. We richten de aandacht op het bewegingsgevoel.

  • Hoe vlot gaat de beweging?
  • Voel je schokjes bij het uitvoeren ervan? Over gans het traject of in een bepaalde zone?
  • Heb je het gevoel dat je veel spanning nodig hebt om de beweging uit te voeren of gaat het vanzelf?

Doordat de de graad van vloeiendheid wordt bepaald door de aard van de traagheid, de kwaliteit van aandacht en het gevoel van betrokkenheid kunnen we deze items gebruiken om een meer economische beweging te gaan fasciliteren.

We kunnen bijvoorbeeld vragen de beweging trager te gaan uitvoeren of net sneller om in een bepaald ritme te komen, werken met de ogen open of net gesloten, het bewegingsamplitudo verkleinen of werken met verschillende vormen van verbale ondersteuning.

Aangezien we met onze methode persoonsspecifiek werken, gaan we groot belang hechten aan hoe de persoon de beweging ervaart. Vanuit de beleving leren we welke facilitatietechnieken werken en creëren we een specifieke beweging die vloeiend verloopt. In de praktijk zien we dat dit een efficiënte manier is om de patiënten de oefeningen thuis consistenter te laten uitvoeren. Ze hebben medezeggenschap en leren vanuit hun eigen gevoel kleine aanpassingen te maken waardoor ze dadelijk verschil voelen in de uitvoering.

Wil je zelf eens ervaren hoe je de kwaliteit van beweging kan gaan aanpakken om zo een meer economische beweging te bekomen? Van harte welkom op één van onze workshops.

website - blog

Andere

Blogs

BLOGS
Schiet jij uit je startblokken?

Gecoördineerd bewegen? Alle delen van je lichaam starten en stoppen samen! Heb je er ooit bij stilgestaan dat alle delen van je lichaam samenwerken om een beweging uit te voeren? Als we ervan uit gaa...


6 maart 2023
Lees meer
BLOGS
Bewegen afsluiten!

Bewegen is dus meer dan enkel en alleen van punt A naar B gaan! In de voorbije reeks lieten we je kennismaken met hoe fasciatherapeuten naar een beweging kijken. We maakten je wegwijs in de verschille...


9 mei 2023
Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons cursusaanbod en relevante informatie over fasciatherapie