Gepubliceerd op 2 april 2025
Zo ook bij één van mijn patiënten.
Een vrouw van 53 was een paar maanden geleden overgeschakeld van een bureaujob naar een job in de zorg. Haar taken bestonden eruit de patiënten van en naar de onderzoeken te brengen, maw ze was plots de hele dag op de been. Na enkele weken kreeg ze meer en meer pijn thv haar linker hiel. Na ongeveer twee maanden met klachten kwam ze in de praktijk terecht.
De eerste behandeling bestond uit het manueel vrijmaken van de voetgewrichten, het losmaken van de kuit, de ROM verbeteren, enzoverder. Maar wat bij deze patiënt vooral opviel was de manier waarop ze stond. In een as naar voor. Haar lichaamszwaartepunt lag voor haar, waardoor ontspannen staan niet mogelijk was en er dus heel veel kracht van de achillespees gevraagd werd. Voor haar was dit echter een gewoonte houding.
Door haar bewust te laten worden van de manier waarop ze stond, kon ze een meer ontspannen houding ervaren en voelde ze dat ze meer op haar voet kon en durfde steunen. Ze voelde zelfs dadelijk minder spanning in haar voet.
Dit was haar eerste opdrachtje om mee naar huis te nemen. Want we kunnen wel manueel gewrichten vrijmaken, maar als de patiënt heel de dag veel spanning gebruikt om te staan, gaat dit onvoldoende zijn om het herstel te bevorderen.
Door meer bewust te worden van hoe ze stond en later hoe ze stapte konden we haar klachten na een aantal sessies laten afnemen tot ze helemaal pijnvrij kon werken.
Andere
Fasciatherapie, meer dan een behandeling van de lichamelijke klachten.
Het wetenschappelijk onderzoek naar dit fascinerende deel van ons lichaam is de laatste jaren geëxplodeerd. De rol van onze fascia op het vlak van beweging en krachtoverdracht staat buiten kij...
De top van de fasciatherapie, was er bij!
Sinds het moment dat het idee ontstond om een congres te organiseren tot het ook effectief van start ging, passeerden ruim 10 maanden. In die tijd zijn met we met een hele toffe ploeg intensief aan de...