Veelgestelde vragen

Home » Contact opnemen » Veelgestelde vragen
  • Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen aan de opleiding fasciatherapie?

Om deel te nemen aan de opleiding fasciatherapie moet u geschoold zijn als kinesitherapeut, osteopaat of als arts. Na aanvaarding van een dossier, is het mogelijk om als vrij student de opleiding te volgen indien u geen diploma kinesitherapie/osteopathie of geneeskunde hebt. Als vrij student is het uiteraard niet mogelijk om het diploma te behalen. Niet kinesitherapeuten kunnen eveneens terecht in de opleiding perceptieve pedagogie of somato-psychopedagogie.

  • Hoe lang duurt de opleiding fasciatherapie?

De volledige opleiding duurt 24 seminaries van 3 dagen. De opleiding wordt onderverdeeld in verschillende modules: fasciatherapie-somatologie (14 seminaries), fasciatherapie-pulsologie (3 seminaries) en somato-psychopedagogie (7 seminaries).

Gedurende deze 4-jarige opleiding van 24 modules ontwikkelen onze studenten praktische vaardigheden in het behandelen/begeleiden van patiënten en het beheersen van specifieke handmatige technieken, bewegingspedagogie en het opbouwen van het therapeutisch gesprek die uniek zijn voor dit werkveld.

  • Is het nodig om de volledige opleiding te volgen of kan ik à la carte seminaries uitkiezen?

Elk seminarie bouwt verder op het vorige. Het is dus niet mogelijk om seminaries à la carte uit te kiezen. Wanneer u een seminarie door omstandigheden afwezig bent, kunt u dit steeds het volgende jaar inhalen.

  • Wat is het verschil met kortere opleidingen fasciatherapie die overal worden aangeboden?

Dergelijke verkorte cursussen laten de noodzakelijke ontwikkeling van vaardigheden binnen de fasciatherapie niet toe die nodig zijn voor een veilige en effectieve patiëntenzorg. Bovendien brengen deze verkorte cursussen de reputatie en geloofwaardigheid van de Fasciatherapie – Somato-Psychopedagogie ernstig in gevaar.

Als u een opleiding tot fasciatherapeut mDB overweegt, raden wij u ten zeerste aan om te investeren in het gerenommeerd programma van Fascia College dat u de opleiding en training zal bieden die nodig zijn om een competente fasciatherapeut te worden.

  • Hoe ziet een seminarie fasciatherapie eruit?

Ongeveer een derde van de tijdsduur van seminarie wordt gespendeerd aan theorielessen: topologische en dynamische anatomie, fysiologie, pathologie, filosofie, pedagogie, theorie van de fasciatherapie. Het merendeel van de tijd wordt geïnvesteerd in praktijklessen: manuele behandeling, bewegingstherapie en introspectie. Na elke praktijkles wordt een duidelijk plan gemaakt voor de integratie van de geziene leerstof.

  • Hoe kan ik me inschrijven voor de opleiding?

Registreer uw account op de website. Na het registreren en het aanvullen van de benodigde velden in uw profiel, kunt u zich op de opleidingspagina inschrijven. U ontvangt een mail ter bevestiging, en u vindt uw inschrijving terug via het menu “Mijn deelnames” > “Inschrijvingen”.

  • Zijn er examens af te leggen?

Het 14e en het laatste seminarie (24) zijn evaluatieseminaries. Dit betekent concreet dat de docenten u zeer individueel zullen begeleiden om een beeld te krijgen van uw sterke punten en van uw verder te ontwikkelen aspecten.

Uit ervaring weten we dat dit meer een integratie seminarie is, dan een “klassiek” examen zoals u dat hebt gehad in je opleiding tot kinesitherapeut, osteopaat of arts.

  • Moet ik een eindwerk/thesis schrijven?

Ja, een eindwerk is een van de eindtermen van de opleiding.
Er wordt ook een portfolio aangelegd, die al uw taken en examens bundelen. Dit telt mee in de eindevaluatie.

  • Komt de opleiding in aanmerking voor Vlaams OpleidingsVerlof of VOV (vroegere Educatief Verlof)?

Ja, de opleiding komt in aanmerking voor VOV. Aan het einde van elk trimester wordt een attest van aanwezigheid uitgereikt, indien nodig.
Om dit aan te vragen bij uw werkgever, heeft u informatie nodig die beschikbaar staat op onze website

  • Kan ik de kmo portefeuille gebruiken voor het betalen van de opleiding?

Inderdaad, als zelfstandige of onderneming kunt u gebruik maken van de kmo portefeuille. Voor de procedure verwijzen we u naar de website van de kmo portefeuille. De gegevens van Fascia College, nodig voor uw aanvraag, vind u hier.

  • Ik wens me in te schrijven voor een seminarie. Hoe doe ik dit?

Registreer uw account op de website. Na het registreren en het aanvullen van de benodigde velden in uw profiel, kunt u zich op de seminarie pagina inschrijven. U ontvangt een mail ter bevestiging, en u vindt uw inschrijving terug via het menu “Mijn deelnames” > “Inschrijvingen”.

  • Moet ik al de seminaries in één keer betalen of kan ik per seminarie betalen?

U kunt elk seminarie apart betalen. Administratief is het makkelijker om enkele seminaries te bundelen in een kmo portefeuille. Maar dat hoeft niet.

  • Ik heb een aanwezigheidsattest voor mijn werkgever nodig.

Dit attest wordt u automatisch toegezonden na elk seminarie. Mocht u het niet ontvangen hebben, kunt u steeds het secretariaat contacteren.

  • Wat zijn de voorwaarden om opgenomen te worden in de therapeutenlijst op de website www.fascia.be

In het kader van onze professionalisering van fasciatherapie investeert Fascia Collge voortdurend in een betere digitale communicatie met onze studenten en afgestudeerde fasciatherapeuten.

Zo vinden wij het belangrijk dat collega fasciatherapeuten, die opgeleid zijn binnen Fascia College of nog opleiding volgen, elkaar vlot kunnen bereiken of vinden.

Via deze therapeutenlijst of therapeutenzoeker kunnen we ook de expertise van het ‘traject leercoach’ en ‘focusgroep trauma’ uitdragen onder collega-fasciatherapeuten.

Zo kunnen we voor onze samenwerking met POBOS, ook gebruik maken van deze online-zoekfunctie om fasciatherapeuten met trauma-expertise zichtbaar te maken voor een breder publiek. 

Om op deze therapeutenlijst te worden opgenomen moet u in de eerste plaats de opleiding beëindigd hebben en uw diploma behaald hebben.

Daarnaast wordt er verwacht dat u zich ook regelmatig bijschoold tijdens een seminarie ‘permanente vorming’ in België (dit kan ook in het buitenland in een school van onze partnerorganisaties). Binnen Fascia College streven we ernaar om dan ook in dit kader een ruime keuze aan te bieden van interessante thema’s of nieuwigheden binnen de fasciatherapie die tijdens de permanente vormingen worden aangeboden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons cursusaanbod en relevante informatie over fasciatherapie