Waar richt jij je aandacht op tijdens de behandeling?

Home » Blogs » Waar richt jij je aandacht op tijdens de behandeling?

Gepubliceerd op 19 november 2024

Waar richt jij je AANDACHT op als je manueel werkt met een patiënt?

  1. De zone onder mijn handen
  2. Heel het lichaam van de persoon.
  3. We doen een babbeltje ondertussen.

Tijdens de opleiding fasciatherapie leer je om je aandacht niet alleen lokaal maar ook panoramisch te plaatsen waardoor je ook verderop in het lichaam dingen kan waarnemen. Bijvoorbeeld: Je beweegt de schouders van je patiënt en je plaatst je aandacht op de ruggenwervels. Komen zij mee in beweging of niet? Dit geeft een hele bron aan informatie over het lichaam. Net zoals je een doek op de tafel zou leggen en met je ogen dicht het voorwerp erop kan lokaliseren door aan de uiteinden te trekken. 

Hoe komt dit nu? 

Het concept TENSEGRITEIT kan hier duiding in geven. 

Tensegriteit is het samenspel van continue spanningskrachten en discontinue compressiekrachten die tegelijkertijd aan het werk zijn in een stabiele structuur. Met andere woorden… 

Fascia vormt als het ware een spinnenweb waarmee heel je lichaam doorweven is. Dankzij de tensegrale opbouw van die fascia hangen alle structuren aan elkaar. Van boven tot onder, van achteraan tot vooraan, van links tot rechts en alles wat er tussenin zit. In de praktijk komt het erop neer dat we het lichaam van de persoon als één geheel bekijken. 

Hierdoor kan je dus tijdens je manuele behandeling zowel je aandacht lokaal onder je handen houden als gaan voelen wat er op een afstand al dan niet meebeweegt. Door een shift te maken in je aandacht kan je dus in één beweging veel meer info bekomen! 

Hoe kan dit de BETROKKENHEID van je patiënt bij de behandeling vergroten? 

Je kan je patiënt ook attent maken op wat hij/zij kan voelen in zijn/haar lichaam. Als jij je aandacht bv. richt op de ruggenwervels en je voelt dat er meer lateroflexie links mogelijk is dan rechts kan je je patiënt hier attent op maken. Dit door vragen te stellen over wat je patiënt op dit moment ervaart. 

  • Voel je een verschil tussen links en rechts? 
  • Gaat er één kant makkelijker, vloeiender, soepeler, … dan de andere kant? 
  • Tot waar voel je de beweging? Enkel onder mijn handen of voel je die bv. ook tot aan je bekken, je hoofd, … 

Door de patiënt zijn aandacht te laten richten op zijn eigen lichaam kan je hem dus  betrekken bij zijn eigen behandeling. Je laat hem ervaren hoe het voor hem aanvoelt en je maakt hem bewust van wat er voor hem al dan niet goed voelt, wat er verandert gedurende de behandeling. En je leert hem wat hij allemaal in zijn lichaam kan voelen. Je betrekt hem dus niet alleen, je leert hem zelf de aandacht richten op zijn lichaam en je leert hem bewust te voelen wat er allemaal te voelen is.  

  • Wat voelt voor hem aangenaam?
  •  Waardoor kon er ontspanning komen? enzoverder. 

Hierdoor voelen de meeste patiënten zich niet alleen meer betrokken, maar krijgen ze ook een rol in hun herstelproces, wat hun motivatie ten goede komt. 

Dus waar plaats jij je aandacht op als je manueel werkt? 

 

 

 

 

 

Naamloos

Andere

Blogs

BLOGS
Alors que je pensais que cette thérapie était trop douce pour moi, j'ai ressenti la douleur dans ma tête et mon dos disparaître.

Cet homme s’est présenté au cabinet de Sarah avec des douleurs lombaires persistantes après une expérience malheureuse dans le monde du snowboard. En manipulant son bassin, mobilisant ainsi ...


7 mei 2024
Lees meer
BLOGS
Acute torticollis... waar het schoentje wringt!

  Annelien neemt je mee in haar begeleiding van een man met acute torticollis. “Hij komt mijn praktijk binnen met een fikse cervicale bewegingsbeperking die gepaard gaat met hevige pijn bij ...


14 december 2022
Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons cursusaanbod en relevante informatie over fasciatherapie