Fasciatherapie: een sensomotorische meerwaarde ten tijde van stress en angstgevoelens (verschenen in Axxon Magazine december 2020)

Home » Persberichten » Fasciatherapie: een sensomotorische meerwaarde ten tijde van stress en angstgevoelens (verschenen in Axxon Magazine december 2020)

Gepubliceerd op 19 februari 2021

Corona slaat weer hard toe en brengt ons in een tweede golf met het akelig gevoel van het onbekende. Het gebrek aan vooruitzichten en de verwarrende informatie van de overheid en gezondheidsdiensten kunnen chaos in de hand werken. Een groot deel van de bevolking is coronamoe, leeft in constante angst en kijkt uit naar betere tijden. Ook binnen de kinesitherapiepraktijk stellen we vast dat patiënten meer en meer geconfronteerd worden met klachten en symptomen die voortkomen door stress, overbelasting, depressies, … als gevolg van deze twijfel, onzekerheid, angst en paniek.

Fasciatherapie, een specialisatie binnen de kinesitherapie, verruimt haar lichaamsgerichte aanpak met somato-psychopedagogie (SPP). Zij plaatst hiermee de lichamelijke klachten in een breder kader, waarbij ze rekening houdt met de psycho-emotionele context die deze klachten kan onderhouden. Ze richt zich dus naar de persoon in zijn totaliteit.

Wetenschappelijk is aangetoond dat bij het ontstaan en onderhouden van overbelastingsklachten (zoals lumbago, pijnlijke spieren, gewrichtsstijfheid, …) het lichaam een even belangrijke rol speelt als de psyche en dat beiden elkaar op een pathogene manier wederzijds beïnvloeden.
Het stressverwerkend systeem blijft maar doorwerken. Je lichaam verkeert in alarmtoestand, emotioneel overheerst het frustrerende gevoel van plichtsbesef en de angst voor de gevolgen voor jezelf en je naasten. Ondertussen blijven je gedachten maar doordraaien en moet je je continu aanpassen.

Somato-psychopedagogie (SSP) speelt rechtstreeks in op die wisselwerking tussen lichaam en geest. Deze methode ondersteunt je zowel op lichamelijk, fysiologisch (op de werking van je stressverwerkend systeem) als psycho-emotioneel vlak.

Naast de manuele technieken die worden uitgevoerd op de fascia’s, maakt de fasciatherapie ook gebruik van perceptietraining, bewegingseducatie en een gesprek. (in deze coronatijd kunnen deze laatste 3 technieken ideaal ingezet worden in een online setting.)
Hierbij leert de patiënt gebruik te maken van zachte, trage en ontspannende lichaamsoefeningen in combinatie met bewustwording van zijn beweging. En naarmate de aandacht en waarneming verbetert, gaat de patiënt zijn bewegingspatroon optimaliseren en verbeteren.

“fasciatherapie heeft een positieve impact op zowel fysieke als mentale aspecten”
De originaliteit ligt in de manier van waarnemen tijdens de uitvoering van de oefeningen.

Op lichamelijk niveau gaat men coherenter bewegen waardoor de patiënt meer kracht en rendement haalt uit zijn lichamelijke beweging met een juistere verdeling van de lasten. Dit resulteert dat overbelasting sterk wordt ingeperkt. Ook verbetert het de circulatie van lichaamsvochten en zal het stressregulerend systeem beter functioneren. Op psycho-emotioneel niveau voelt de patiënt dat hij meer op zichzelf gericht blijft en zich hier minder laat beïnvloeden door externe of interne prikkels van angst, twijfel en onzekerheden. De patiënt gaat zich ook beter kunnen focussen en situeren ten opzichte van zijn sociale, familiale en professionele omgeving.

Kortom, eens de patiënt de vaardigheid heeft verworven, kan hij zich bewust worden van de ontspannende effecten die zijn beweging heeft op lichaam en geest en op de wederkerige beïnvloeding
tussen beiden. Tevens stelt de patiënt vast dat de werking van het stressverwerkend systeem verandert.

 

Philip Vandecruys, Fasciatherapeut

 

 

Downloads

artikel-fascia-definitief-Axxon-NL.pdf

212 KB
EVF_8505

Andere

Persberichten

PERSBERICHTEN
Wie zich bewust is van zijn lichaam, heeft meer grip op zijn emoties: somatische therapie is in opmars.

In De Morgen is er een interessant artikel verschenen over somatische therapie. Hierin heeft Fascia College ook een bijdrage kunnen aanbrengen over fasciatherapie. Hier kan je de link vinden naar het ...


6 juli 2023
Lees meer
PERSBERICHTEN
Monoloog

Monoloog : De visie van Philippe Rosier Artikel verschenen in sport/voetbalmagazine over recuperatie bij topsporters...


8 juli 2014
Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons cursusaanbod en relevante informatie over fasciatherapie