Gepubliceerd op 16 april 2024
Deze man wandelde de praktijk van Sarah binnen met aanhoudende lumbale pijnen na een mislukte “springcarrière” met zijn snowboard.
Bij het bewegen van zijn bekken, waarbij ik de hele romp betrek om zo globaal beweging te induceren, merk ik dat zijn lumbale ruggengraat eerder karig is van antwoord, maar ook het enthousiasme bij het cervicale deel is heel ver te zoeken.
Ik dring binnen in de lokale gespannen zones in oa de m iliopsoas en m quadratus lumborum om de spanning in het weefsel te laten dalen. Hierna plaats ik mijn handen thv de LWK en L5S1 en probeer deze op zachte manier vrij te maken.
Daar de lumbale wervels echter niet van plan zijn in beweging te komen, wanneer ze worden aangesproken, richt ik mijn aandacht op cervicaal.
Startend met een algemene cervicale handgreep. Via de principes van de sensoriële biomechanica lukt het me de bewegingsbeperking te lokaliseren en lokaal vrij te maken.
Opnieuw scan ik de regio op zoek naar dense zones in de mm scaleni, m trapezius, m levator scapulae…
Dit geeft veel warmte en duidelijke tonusdaling. Nu pas komt de patiënt op mijn handen te liggen.
Wanneer hierna de lumbale regio wordt bewogen gaat dit een stuk vloeiender.
De week erna meldt de patiënt het gevoel dat hij opnieuw in zijn bed ligt ipv erboven te zweven. De pijn lumbaal is nog niet volledig verdwenen, maar hij durft zijn rug opnieuw te bewegen.
Kennis maken met de werkwijze van een fasciatherapeut?
-> volg een workshop
Andere
Tensegriteit. Een concept dat onlosmakelijk verbonden is met de fasciatherapie zoals wij de methode kennen. Maar wat is dat nu eigenlijk? Tensegriteit is het samenspel van continue spanningskrachten e...
Un exemple tiré de la pratique d’Annelien (fasciathérapeute) “Le patient se présente avec une forte limitation du mouvement de la colonne cervicale accompagnée d’une douleur i...